7 Λάθη που κάνουμε στο φωτισμό του σπιτιού

19/02/2017 0 Comment(s) All About Light,

7 Λάθη που κάνουμε στο φωτισμό του σπιτιού

 

Ο φωτισμός του σπιτιού μας, αποτελεί για πολλούς, μια απλή και εύκολη υπόθεση.

Πολλές φορές όμως, συγκεκριμένα λάθη στο φωτισμό, μπορούν να κάνουν έναν όμορφο και άνετο χώρο να αποπνέει λάθος αίσθηση. Παραμελώντας να εξετάσετε ορισμένες πτυχές του φωτισμού σας μπορεί να σας οδηγήσει σε σπατάλη ενέργειας ή την έλλειψη του φωτός όπου χρειάζεται.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λάθη; Πάμε να δούμε μαζί τα 7 πιο σημαντικά που συγκεντρώσαμε για εσάς:

1. Μόνο μία πηγή φωτός.

Φαίνεται εύκολο να βάλετε μια σειρά από φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το πείτε φωτεινό, η στρατηγική αυτή όμως, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας απογοητεύσει.

Ο Φωτισμός χρειάζεται επίπεδα για να είναι ισορροπημένος, καθώς και για να εξασφαλιστεί ότι το φως φτάνει σε όλες τις περιοχές του δωμάτιου. Τα τρία επίπεδα σχεδιασμού του φωτισμού (δωματίου, εργασίας, και ο φωτισμός έμφασης) εργάζονται μαζί για να κάνουν ακριβώς αυτό. Το επίπεδο δωματίου είναι γενικά ο φωτισμός οροφής, το επίπεδο εργασίας είναι το κατευθυντικό φως σε σημεία για συγκεκριμένες δραστηριότητες, και το επίπεδο έμφασης είναι ο δημιουργικός φωτισμός για να τονίσει τα καλλιτεχνικά στοιχεία ενός δωματίου.

Τα περισσότερα σπίτια, διαθέτουν υπερβολικό φως, το οποίο προέρχεται συνήθως από φωτιστικά οροφής, τα οποία δεν προσθέτουν ζεστασιά και χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

Τα φωτιστικά οροφής είναι σίγουρα η πιο κοινή και εύκολη λύση για τους περισσότερους χώρους, πολλές φορές όμως δεν είναι αρκετή.

Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά δε μπορούν να αγνοηθούν, ιδίως αν αναλογιστούμε το πόσο μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας το διάβασμα στον καναπέ ή στο γραφείο.

 

 

 

 

Βρείτε εδώ φωτιστικά οροφής: https://www.ledokosmos.gr/oikiakos/orofes

Βρείτε εδώ επιδαπέδια φωτιστικά : https://www.ledokosmos.gr/oikiakos/epithapethia

Βρείτε εδώ επιτραπέζια φωτιστικά : https://www.ledokosmos.gr/oikiakos/portatif

Βρείτε εδώ επίτοιχα φωτιστικά : https://www.ledokosmos.gr/oikiakos/epitoichia

2. Κανένα συστήμα ελέγχου φωτισμού.

Ο ελέγχος φωτισμού, όπως τα dimmers, οι χρονοδιακόπτες, οι αισθητήρες κίνησης σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε ή να αυτοματοποιήσετε ορισμένες πτυχές του φωτισμού στο σπίτι σας.Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν ακόμη και να σας εξοικονομήσουν χρήματα για λογαριασμό του ηλεκτρικού σας.

  Οι ροοστάτες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το φωτισμό, καθώς μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το φωτισμό από το πρωί έως το βράδυ και για διάφορα γεγονότα, ανάλογα με τη διάθεσή μας.Τα dimmers χρησιμοποιούνται καλύτερα σε περιοχές όπου θέλετε να δημιουργήσετε περιστασιακά μια πιο οικεία ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό, όπως σαλόνια, τραπεζαρίες, κρεβατοκάμαρες, ή μπάνια. Ένα ρομαντικό δείπνο δε θα ήταν τόσο ρομαντικό, αν η τραπεζαρία φωτίζεται σαν πλατεία!

Εδώ θα βρείτε ότι χρειάζεστε : https://www.ledokosmos.gr/index.php?route=product/isearch&search=dimmers&description=true

  Οι χρονοδιακόπτες χρησιμοποιούνται καλύτερα σε συνδυασμό με φωτοκύτταρα για τη διαχείριση του φωτισμού εξωτερικών χώρων.

Εδώ θα βρείτε ότι χρειάζεστε :https://www.ledokosmos.gr/index.php?route=product/isearch&search=%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%82&description=true

  Οι αισθητήρες κίνησης μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, ενεργοποιώντας ή σβηνοντάς τα φώτα όταν εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε.

 Εδώ θα βρείτε ότι χρειάζεστε : https://www.ledokosmos.gr/index.php?route=product/isearch&search=%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82&description=true

 

   3. Φωτιστικά που τοποθετούνται αναποτελεσματικά.

  Δεν είναι μόνο είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό φωτιστικά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο    αποτελεσματικά.

 Τοποθετήστε ένα φωτιστικό σε λάθος σημείο και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε ένα επιπλέον πρόβλημα στη ζωή σας!

 

 Στο μπάνιο, δοκιμάστε να τοποθετήσετε απλίκες και στις δύο πλευρές του καθρέπτη, αντί   για μια στην κορυφή.Ο  φωτισμός που έρχεται πάνω από το κεφάλι μας, είναι πολύ πιθανό  να ρίχνει σκιές στο πρόσωπό μας.Αν δεν υπάρχει η  δυνατότητα επιλογής λόγω έλλειψης  χώρου, προτιμήστε ένα πιο μακρύ οριζόντιο λαμπτήρα έτσι ώστε να φωτίζεται  πλήρως το  πρόσωπό σας.

 Σκιές μπορεί να εμφανίζονται και στον πάγκο της κουζίνας και να κάνουν τη ζωή σας  δύσκολη, καθώς εμποδίζουν το φώς  την ώρα που εργάζεστε στην κουζίνα. Η καλύτερη  λύση εδώ είναι ο φωτισμός κάτω από τον πάγκο (όπως π.χ. με  σποτάκια)

 Το ίδιο ισχύει και για το φωτισμό του γραφείου. Ένα όμορφο φωτιστικό γραφείου, μπορεί  να δώσει γρήγορη λύση στο  πρόβλημα.

 

  1.    4. Λάθος φωτιστικά δωματίου.

  a.Επιλέγετε λάθος μέγεθος για το φωτιστικό σας

 Τα λάθος φωτιστικά μπορούν να κάνουν τα δωμάτια να φαίνονται ψυχρά ή μικρά και  άτονα.

 Αυτό αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη. Ένας μικρός πολυέλαιος πάνω από μια μεγάλη τραπεζαρία, ή ένα  μεγάλο φωτιστικό οροφής πάνω από ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ, θα κάνει το χώρο να φαίνεται  δυσανάλογος.

 Στους εκθεσιακούς χώρους τα φωτιστικά τείνουν να δείχνουν μικρότερα απ’ ότι πραγματικά είναι. Για το λόγο αυτό η  επιλογή του φωτιστικού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Βρίσκοντας το τέλειο φωτιστικά μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά αν πάτε στην αναζήτησή σας προετοιμασμένοι και έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις, θα έχετε εξοικονομήσει χρόνο και περιττή απογοήτευση.

 

b. Τοποθετείτε τα φωτιστικά σε λάθος ύψος

Ένα κρεμαστό φωτιστικό θα πρέπει να απέχει από 75cm έως 90cm πάνω από το τραπέζι της κουζίνας.

Το κάτω μέρος ενός πολυελαίου, σε μια τραπεζαρία θα πρέπει να απέχει 170cm από το πάτωμα, ενώ σε ένα φωτιστικό δαπέδου, το κάτω μέρος του καπέλου θα πρέπει να είναι στο ύψος του ώμου σας έτσι ώστε να μη σας τυφλώνει η λάμπα.

 

 c.  Δεν έχετε λάβει υπόψη καθόλου το χρώμα του δωματίου σας

 Όσα φωτιστικά και να τοποθετήσετε στο χώρο, δε θα υπάρχει ποτέ μια αέρινη αίσθηση, αν οι τοίχοι είναι σκούροι.

 Κι αν αυτό ακούγεται λογικό, ακόμα και ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις στην ίδια οικογένεια χρωμάτων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

   5. Ανεπαρκής φωτισμός σε μικρούς χώρους.

  Μικροί χώροι, όπως ντουλάπες και αποθήκες τροφίμων συχνά μένουν εκτος των σχέδίων φωτισμού του σπιτιού,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα  πρέπει να γίνεται  έτσι. Συνήθως φωτίζονται με ένα μόνο φως οροφής, αφήνοντας  σκιές κάτω από τα ράφια των καταστημάτων και αποθηκευτικών  χώρων, έτσι η εύρεση πραγμάτων σε  αυτά μπορεί  να είναι επιβαρυντική. Σκεφτείτε την εγκατάσταση φωτισμού κάτω απότα ράφια ή LED ταινία,  αυτό θα καταστήσει  ευκολότερη την πλοήγηση στους  χώρους αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή τα κάνει να φαίνονται καθαρά και κομψά.

 Βρείτε εδώ led ταινίες : https://www.ledokosmos.gr/tainies-led

 

 

 

 

 

  6. Τα φώτα σε λάθος θερμοκρασία χρώματος.

 Τα φώτα σε λάθος θερμοκρασία χρώματος μπορεί να κάνει τα δωμάτια να φαίνονται ξεθωριάσμένα και ανίαρα.

  Η θερμοκρασία χρώματος περιγράφει το ζεστό / κρύο χαρακτηριστικό του φωτός ανάλογα  με το  χρώμα του, που  κυμαίνεται από την πορτοκαλί λάμψη ενός κεριού στο φωτεινό μπλε  φως του ήλιου.  Τα περισσότερα φώτα έχουν θερμοκρασίες χρώματος μεταξύ 2700K και  6500K. 

 Όσο πιο κοντά στο  2700K, τόαο πιο ζεστό ή κίτρινο-πορτοκαλί το φως είναι? Όσο πιο κοντά  στο 6500K, τόσο  πιο δροσερό ή λευκό-μπλε το φως θα είναι. 

 Η συγκεκριμένη θερμοκρασία  χρώματος που χρειάζεστε εξαρτάται από πολλούς  παράγοντες,  συμπεριλαμβανομένου του δωματίου σας, την εφαρμογής , ακόμη και το  χρώμα στους τοίχους σας.  Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και να επιλέξετε προσεκτικά για να  έχετε τα σωστά φώτα για το χώρο σας.

 

 

 

 

 

   7. Ξεχνάτε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια

 Με τόσες πολλές τεχνολογικά προηγμένες λαμπτήρες στην αγορά, δεν έχει νόημα να συνεχίσετε την σπατάλη  με τα ξεπερασμένα φώτα πυράκτωσης.

 Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια, η χρήση όμως των κατάλληλων λαμπτήρων με  σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πολύ σημαντική.  Οι LED λάμπες είναι ένα παράδειγμα προς αυτή  την κατεύθυνση.

 

Μπορείτε να εξοικονομήσει εκατοντάδες ευρώ από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας κάθε χρόνο μόνο και μόνο από την εναλλαγή έστω και μίας λάμπας.

Επισκεφθείτε το site μας και θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε λάμπες LED & λύσεις φωτισμού LED τελευταίας τεχνολογίας.