Κρυφός φωτισμός κάτω απο ράφια

Posted by sou 27/09/2016 0 Comment(s) All About Light,

Κρυφός φωτισμός κάτω από ράφια και ντουλάπια!!!

 

Ράφια, βιβλιοθήκες, ντουλάπια, είναι όλα ιδανικά ως αποθηκευτικοί χώροι, όμως βυθίζουν στο σκοτάδι τις επιφάνειες που βρίσκονται στο κάτω μέρος τους. Μη φοβάστε, για αυτό υπάρχει ο κρυφός φωτισμός. Ο φωτισμός αυτός είναι ιδανικός για να φωτίσει χρηστικές επιφάνειες κάτω από ντουλάπια και ράφια, επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούμε συχνά και ο φωτισμός είναι απαραίτητος. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τις επιλογές που έχετε για να φωτίσετε τις επιφάνειες εργασίας σας.

Πριν ξεκινήσουμε, να ενημερώσουμε ότι οι παρακάτω εργασίες απαιτούν βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και συνδεσμολογίας οι οποίες αν δεν υπάρχουν, καλό είναι να μην προχωρήσετε σε καμία εργασία και να καλέσετε κάποιον πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • LED ταινία, ή LED έτοιμα φωτιστικά Τ5
  • connectors για τη LED ταινία και τροφοδοτικό και προαιρετικά προφίλ αλουμινίου
  • Τρυπάνι
  • Βίδες

Book shelf with under lighting

Έτοιμα φωτιστικά LED T5: Ο πιο εύκολος τρόπος να φωτίσετε κάτω από το ντουλάπι είναι να τοποθετήσετε έτοιμα φωτιστικά LED T5 τα οποία είναι διαθέσιμα σε διάφορα μήκη, 30cm, 60cm, 90cm και 120cm. Τα φωτιστικά αυτά συνδέονται κατευθείαν στο ρεύμα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις καθώς περιέχουν το καλώδιο και βάσεις τοποθέτησης και μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους στη σειρά αν η επιφάνεια που θέλετε να φωτίσετε είναι μεγαλύτερη των 120cm. Η χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα είναι ένα ακόμα προτέρημα καθώς ξεκινάνε από 4W και φτάνουν μέχρι 14W στη μεγαλύτερη διάσταση. Η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι κάτι που θα σας γλιτώσει από συχνές αλλαγές και προβλήματα με  το φωτισμό. Το λεπτό σχήμα τους είναι ιδανικό για να κρυφτεί κάτω από ντουλάπια και ράφια και να μη φαίνεται ένα αντιαισθητικό φωτιστικό παλαιού τύπου με λάμπα φθορίου (όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος).

kitchen featuring pendant fixtures and countertop under lighting

Μπορείτε να επιλέξετε επίσης το χρώμα του φωτισμού καθώς είναι διαθέσιμα σε Θερμό Λευκό 3000Κ, φως ημέρας 4000Κ και Ψυχρό Λευκό 6000Κ.

Το θερμό λευκό το προτείνουμε σε χώρους όπου κυριαρχούν ξύλινες επιφάνειες και πιο γήινες αποχρώσεις.

Bathroom vanity dresser with under lighting

LED Ταινία. Οι LED ταινίες έχουν φέρει την επανάσταση στο φωτισμό τα τελευταία χρόνια καθώς είναι αμέτρητες οι επιλογές στη χρήση τους και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και απιστευτα χρηστικό. Η εύκαμπτη φύση τους είναι ένας λόγος για την εύκολη εφαρμογή τους σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.   

Οι ταινίες είναι διαθέσμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ξεκινώντας απο διαφορετικές εκδοχές του λευκού καθώς και σε καθαρά χρωματιστά LED. Φυσικά υπάρχουν πολύ φωτεινές LED ταινίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κεντρικό φωτισμό και λιγότερο φωτεινές ανάλογα τη χρήση για την οποία προορίζονται. Υπάρχουν LED ταινίες που χρησιμοποιούνται καθαρά για διακοσμητικούς σκοπούς και αυτές καταναλώνουν περίπου 3,6 έως 4,8W ανά μέτρο και η κατανάλωση αυτή αυξάνεται ανάλογα τη φωτεινότητα τους. Για φωτισμό ενός πάγκου κουζίνας για παράδειγμα (τοποθέτηση κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας) συνιστάται μια LED ταινία της τάξεως των 10 έως 14,4W ανά μέτρο (η φωτεινότητα σε Lumen ποικίλλει ανάλογα την εταιρεία και το είδος των LED).

Οι ταινίες μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας πάνω στις επιφάνειες (καθώς στο πίσω μέρος τους έχουν συνήθως αυτοκόλλητη ταινία) ή μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε κανάλια αλουμινίου για καλύτερη στερέωση και προστασία και επίσης για να ψύχεται επαρκώς η LED Ταινία. Σημείωση: Όσο πιο δυνατή είναι μια LED ταινία τόσο καλύτερη ψύξη απαιτείται για τη βέλτιστη απόδοση και διάρκεια ζωής. Μπορείτε να κόψετε τις ταινίες στο επιθυμητό μήκος για να καλύψετε απόλυτα τις επιφάνειες σας χωρίς να δημιουργούνται κενά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις LED ταινίες εδώ https://www.ledokosmos.gr/el/tainies-led

Αν η ταινία που επιλέξατε είναι χαμηλής τάσης 12V ή 24V ανάλογα τότε για να λειτουργήσει θα χρειαστεί έναν μετασχηματιστή (τροφοδοτικό) ο οποίος θα συνδεθεί με την παροχή και με την ταινία αντίστοιχα. Η χαμηλή τάση προτιμάται συνήθως σε χώρους που υπάρχει πρόσβαση από παιδιά και συχνή επαφή καθώς δεν είναι καθόλου επικίνδυνη.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μια LED ταινία 12V δε μπορεί να λειτουργεί σε όποιο μήκος θέλουμε χωρίς περιορισμό. Ενα κομμάτι μήκους μέχρι και 5μέτρα μπορεί να συνδεθεί με ένα Τροφοδοτικό και να λειτουργήσει χωρίς απώλεια φωτισμού. Μετά τα 5 πρώτα μέτρα θα πρέπει να δοθεί κι άλλη τροφοδοσία για να διατηρηθεί η φωτεινότητα΄για τα επόμενα 5  μέτρα και ούτω καθεξής. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε την ομοιόμορφη φωτεινότητα σε όλο το μήκος της επιφάνειας που επιθυμείτε να φωτίσετε.

Ένα είναι σίγουρο, όλοι ακόμα και εσείς οι ίδιοι θα εντυπωσιαστείτε με το αποτέλεσμα και θα θέλετε να φωτίσετε όλο και περισσότερες σκοτεινές επιφάνειες στο σπίτι, πρέπει να απλά να κάνετε την αρχή.

Office kitchen with under lighting

Υπάρχουν πολλά αξεσουάρ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την εγκατάσταση, από ασύρματα ή ενσύρματα Dimmer για τον έλεγχο της ταινίας, διάφοροι connectors για να ενώνετε την ταινία στα σημεία που έχει κοπεί, διακόπτες και άλλα πολλά που μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.ledokosmos.gr/el/tainies-led/antaptores-tainion

Ελπίζουμε να σας εμπνεύσαμε να αρχίσετε τις εργασίες για να αναβαθμίσετε τον φωτισμό στο σπίτι σας. Αν έχετε ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Ledokosmos.gr. Θα χαρούμε να δούμε σχόλια, ερωτήσεις ή και προτάσεις για τέτοια DIY projects ή ακόμα καλύτερα φωτογραφίες από μεταμορφωμένες σκοτεινές κουζίνες και μουντές επιφάνειες που φωτίσατε με τις προτάσεις μας.