Φωτισμός σε βρεφικό δωμάτιο

Posted by sou 29/09/2016 0 Comment(s) All About Light,

Συμβουλές για τον φωτισμό σε βρεφικό δωμάτιο

Είτε σχεδιάζετε το δωμάτιο του μωρού σας είτε το έχετε ήδη έτοιμο, υπάρχουν ακμα κάποιες λεπτομέρειες για να το κάνετε άνετο για το μωράκι σας. Πήρατε ήδη την κούνια, μερικά όμορφα λούτρινα ζωάκια και την  αλλαξιέρα. Όλα δειχνουν τέλεια για το μωρό. Όμως μαζί με όλα αυτά τα απαραίτητα για την καθημερινότητα του μωρού, θα πρέπει  να σκεφτείτε πως θα φωτίσετε σωστά το δωμάτιο του νέου μέλους της οικογένειας.

 

Φυσικό φως

Στην επιλογή του δωματίου του μωρού συνιστάται πάντα να υπάρχει στο δωμάτιο ένα τουλάχιστν μεγάλο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα. Έτσι προσφέρετε στο μωρό σας άπλετο φυσικό φως το οποιο είναι ανεκτίμητο.  Το φυσικό φως συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας του ατόμου και βοηθάει στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών. Το να ρυθμίσετε τη ρουτίνα ύπνου του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό για το ίδιο το μωρό διότι έτσι θα προσαρμοστεί σε μια 24ωρη ημέρα αλλά θα βοηθήσει και τη μαμά ώστε να ξεκουράζεται αρκετά τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες μετά τον ερχομό του μωρού. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του να υπάρχει επαρκές φυσικό φως στο δωμάτιο  είναι η παραγωγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην τροποποίηση της παραγωγής ασβεστίου το οποίο είναι τόσο απαραίτητο στην ανάπτυξη των παιδιών για υγιή δόντια και οστά. Επειδή όμως τα περισσοτερα μωρά κοιμούνται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χρειαστείτε κουρτίνες ή περσίδες  για να εμποδίσετε το δυνατό φως του ήλιου ενώ το μωρό σας κοιμάται. Όταν τοποθετήσετε την κούνια βεβαιωθείτε ότι δε βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παράθυρο καθώς το ευαίσθητο δέρμα των μωρών χρειάζεται πάντα προστασία από τον ήλιο.

 

Κεντρικό φωτιστικό  

Ο κεντρικός φωτισμος του δωματίου είναι φυσικά πολύ σημαντικός  αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείτε.  Δοκιμάστε να επιλέξετε ένα απλό φωτιστικό, κατά  προτίμηση όχι πολύ μεγάλο και να τοποθετείται όσο πιο κοντά στο ταβάνι. Καθώς αυτό το δωμάτιο είναι ουσιαστικά κρεβατοκάμαρα και δε θέλετε να ενοχλείτε τα μάτια του μωρού σας, καλύτερα να επιλέξετε λάμπες με θερμό χρώμα φωτισμού περίπου 2700-3000Κ για να δημιουργήσετε μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα για το μωρό σας.  Μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτιστικό με μια ή και περισσότερες λάμπες, αναλόγως και το μέγεθος του δωματίου.   Στην κατηγορία Παιδικά Φωτιστικά του ledokosmos.gr https://www.ledokosmos.gr/el/fotistika/paithika-fotistika θα βρείτε μεγάλη ποικιλία φωτιστικών και σίγουρα ένα από αυτά θα ταιριάζει στη διακόσμηση του δωματίου που έχετε επιλέξει.  Προτείνουμε πάντα φωτιστικά τα οποία παίρνουν λάμπες LED με σπείρωμα Ε27 οι οποίες φτάνουν μέχρι και 20W ή και περισσότερα, για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε μια αρκετά δυνατή λάμπα που θα σας ικανοποιεί.

Ένας άλλος τρόπος να πετύχετε τη δημιουργία μιας γαλήνιας ατμόσφαιρας στο μωρουδιακό δωμάτιο είναι να τοποθετήσετε ένα Dimmer αντί για διακόπτη. Τα Dimmer σας επιτρέπουν να αυξομειώνετε την ένταση  της λάμπας κάτι το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει πολύ όταν το μωρό έχει υπερένταση και το ενοχλεί το δυνατό φως στο δωμάτιο. Σημείωση: Αν επιλέξετε λάμπες LED θα πρέπει να αγοράσετε λάμπες με το χαρακτηριστικό “Dimmable” και θα πρέπει να τις συνδυάσετε με ένα Dimmer κατάλληλο για LED.

Φωτάκι νυχτός

Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον αλλά και στη ρουτίνα του ύπνου σε ένα 24ωρο. Για αυτό το λόγο το φωτάκι νυχτός έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο καθώς είναι μια ιδανική πηγή χαμηλού φωτισμού το οποίο δεν αποσπά το μωρό, το βοηθάει να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο αλλά και να μπορεί να βλέπει τα κοντινά αντικείμενα.  Τα φωτάκια νυχτός μπορεί να είναι πρίζας ή μπαταρίας, δεν θα πρέπει να φωτίζουν υπερβολικά και το ιδανικό είναι να περιέχουν και ενα χρωματισμό στο φως. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι βοηθάνε και τους γονείς να βλέπουν και να προσανατολίζονται εύκολα στις  πολλές νυχτερινές διαδρομές στο δωμάτιο του μωρού. Μια ιδανική λύση για φωτάκι νυχτός είναι τα Beelights, μια πολύ πρωτότυπη γιρλάντα από υφασμάτινες μπαλίτσες που φωτίζονται εσωτερικά με αποτέλεσμα να αποδίδουν ένα απαλό και πολύχρωμο φως.

Τα Beelights και τα φωτάκια νυχτός θα τα βρείτε στο ledokosmos.gr κάνοντας κλικ εδώ: https://www.ledokosmos.gr/el/fotistika/nechtos

 

Βοηθητικός  φωτισμός  

Είναι ή ώρα να το θηλάσετε, δεν έχει σημασία αν η ώρα είναι 3 ταξημερώματα, το μωρό σας θυμίζει με το γοερό του κλάμα ότι πεινάει. Θα ήταν καλό να έχετε τοποθετήσει μια κουνιστή καρέκλα στο δωμάτιο του για να το νανουρίζετε και να το θηλάζετε, ακόμα και για να του τραγουδάτε. Για όλα αυτά όμως θα χρειαστείτε ένα ακόμα φωτιστικό που θα ενισχύσει το φωτάκι νυχτός χρησιμοποιώντας μια  λάμπα LED το πολύ μέχρι 6W. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα φωτιστικό δαπέδου σε μια γωνία του δωματίου είτε ένα πορτατίφ κομοδίνου, ανάλογα τη διαρυθμιση του χώρου.  Το πορτατίφ θα πήγαινε πολύ ακόμα και δίπλα στην αλλαξιέρα ενώ το φωτιστικό δαπέδου θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε γωνία (όσο μεγαλώνει όμως τ μωρό και ξεκινά να μπουσουλαει και περπατάει θα είναι καλό να το μετακινήσετε σε άλλο δωμάτιο).

 

Bonus

Για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα μπορείτε να συνδυάσετε 2 φωτιστικά Balloons by ledokosmos.gr  τοποθετώντας το λευκό μπαλόνι ως κεντρικό φωτιστικό και ένα κίτρινο ή μπλε μπαλόνι με μια μικρη λάμπα σαν φως νυχτός. Βρείτε τα εδώ https://www.ledokosmos.gr/el/fotistika/paithika-fotistika

Επιλέγοντας το μπλε χρώμα θα είναι σαν να βλέπετε το φεγγάρι μέσα στο δωματιακι του μωρού σας ενώ το κίτρινο μπαλόνι θα βγάζει ένα χαλαρωτικό χρυσό φως παρόμοιο με το φως ενός κεριού.  

Απλά να θυμάστε, στη διακόσμηση του βρεφκού δωματίου δεν πρέπει να έχετε πολύ έντονα φώτα καθώς τα μάτια του μωρού σας ακόμα αναπτύσσονται. Χρησιμοποιήστε απαλό φωτισμό και κρατήστε την ισορροπία με διάφορα επίπεδα στο φωτισμό, με βοηθητικά φωτιστικά και με κρυφούς φωτισμούς. Αυτό που μετράει  εξάλλου είναι να δημιουργήσετε μια ζεστή και άνετη γωνιά για το μωρό σας.